Verhuurhypotheek

Wat is een verhuurhypotheek?

Voor het financieren van een verhuurwoning heb je natuurlijk financiële middelen nodig. Veel mensen gebruiken hiervoor een verhuurhypotheek (ook wel ‘investeringshypotheek’). Deze is bedoeld voor woningen die je voor permanente bewoning verhuurt (dus niet voor de aankoop van een vakantiewoning, winkelpand of woonboot om te verhuren).

Bij een gewone hypotheek is het niet toegestaan om de woning vervolgens te verhuren. Een verhuurhypotheek is hier juist wel specifiek voor bedoeld. Een hypotheek voor verhuur zit in sommige opzichten iets anders in elkaar dan een hypotheek voor je eigen huis:

  • Je kunt meestal maximaal 70 tot 90% van de woningwaarde in verhuurde staat lenen, afhankelijk van de geldverstrekker voor wie je kiest. Dit is minder dan bij een woning die je zelf gaat bewonen. Je zult dus altijd eigen geld moeten inleggen. Houd er ook rekening mee dat de waarde van je woning in gehuurde staat lager is dan de marktwaarde van je woning.
  • Je betaalt meer rente en hebt dus hogere maandlasten dan bij een gewone hypotheek. Dit komt doordat geldverstrekkers vanwege het hogere risico een rente-opslag bij het standaard rentetarief optellen.
  • Je mag de rente over je hypotheek niet aftrekken bij de belastingaangifte.

Waarom kiezen voor een verhuurhypotheek?

Gezien de grote vraag naar huurwoningen is investeren in vastgoed een slimme manier om je overwaarde of spaargeld te investeren. Je kunt een woning kopen om er maandelijks een mooi huurbedrag aan over te houden als extra inkomen of als aanvulling op je pensioen.  

Ook kun je een woning kopen en die verhuren aan bijvoorbeeld een (klein)kind of ander familielid. Zo kun je een dierbare een handje helpen om ook met beperkte hypotheekmogelijkheden een fijne woonplek te bemachtigen.

Een verhuurwoning kan specifiek een goede investering zijn als je spaargeld over hebt of als je overwaarde hebt op de woning waar je in woont. Je kunt dan je hypotheek verhogen met (een deel van) je overwaarde, bijvoorbeeld door een tweede hypotheek af te sluiten.

Let op: de regels rondom een particuliere woning verhuren zijn de afgelopen jaren aangescherpt. Zo moet je meer overdrachtsbelasting betalen (2023: 10,4%!) en vallen meer verhuurwoningen onder sociale huur. Verdiep je dus goed in de regels voordat je zomaar overgaat tot een woning kopen voor de verhuur. Let daarbij ook goed op wijzigingen die per 2024 waarschijnlijk worden doorgevoerd, zoals de Wet maatregelen middenhuur.

De voordelen van de een woning in de verhuur:

Met een verhuurde woning kun je extra inkomen verdienen

Omdat je huurder elke maand huur betaalt, ontvang je extra inkomen. Aan de andere kant betaal jij iedere maand rente en aflossing. Je huurinkomsten nemen in de loop der jaren door indexatie meestal toe en je maandlasten voor de Verhuurhypotheek worden door het lineair aflossen danwel annuitair aflossen elke maand lager. Dit komt ten goede aan de cashflow.

Met een verhuurde woning kun je vermogen opbouwen

Door het lineair danwel annuitair aflossen wordt de hypotheekschuld elke maand lager. Als tegelijkertijd de waarde van de woning op lange termijn stijgt, zal ook je vermogen op de lange termijn stijgen.

Vaak een hoger rendement op eigen middelen dan met sparen

In het begin zal het rendement dat je maakt op je ingebrachte eigen middelen nog vrij laag en misschien zelfs negatief zijn. Maar door het effect van stijgende huren en dalende financieringslasten zal dit rendement toe gaan nemen.

De nadelen van het hebben van een woning in de verhuur:

Tegenvallende huurinkomsten

Zo lang als de woning verhuurd is en de huurder zijn huur betaalt, heb je extra inkomsten. Stopt de huurder met betalen? Of wordt de huur opgezegd en kun je geen nieuwe huurder vinden? Dan heb je op dat moment geen huurinkomsten om je rente en aflossing van je Verhuurhypotheek te betalen. Je moet deze maandlasten dan uit ander inkomen of vermogen betalen.

Als verhuurder heb je ook verplichtingen

Als goede verhuurder wordt van je verwacht dat je de woning goed onderhoudt. Essentiële reparaties worden tijdig uitgevoerd, zodat je huurder fijn kan wonen. Dit soort reparaties en onderhoud zijn voor jouw rekening en mag je, tenzij de huurder schade heeft veroorzaakt, niet op de huurder verhalen.Wet- en regelgeving kunnen in het nadeel van de verhuurder wijzigen

Wet en regelgeving kunnen in het nadeel van de verhuurder wijzigen.

Daarnaast zijn er ontwikkelingen die het kopen en verkopen van woningen voor de verhuur moeilijker maken. Laat je daarom altijd goed informeren over wat de mogelijkheden en beperkingen zijn in de gemeente waar de woning staat. Ook wet- en regelgeving met betrekking tot verhuur kan wijzigen.

Woningwaarde kan dalen

De waarde van de woning kan dalen. Dit kan betekenen dat je vermogen afneemt. Mogelijk blijft er bij verkoop van de woning een restschuld over.

Als je overweegt een verhuurhypotheek af te sluiten, maak dan een vrijblijvende afspraak met ons, dan lichten we graag alles toe in een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wij staan voor je klaar, dus vraag snel een gratis online kennismakingsgesprek aan! Start Hier, Start Goed…!

Wil je direct contact bel ons dan tijdens kantooruren op 085-0601228 of mail ons op info@startgoedhypotheekadvies.nl.

Wij doen met meer dan 30 geldverstrekkers zaken, hieronder een kleine selectie: