Zelfstandig ondernemer

Kan ik als ZZP’er of freelancer een huis kopen?

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Maar omdat jouw inkomen flexibel is, wordt de ZZP hypotheek op een andere manier berekend. De bank wil namelijk weten of jouw onderneming stabiel genoeg is om elke maand je hypotheeklasten te kunnen betalen.  Zoals bij ‘gewone’ hypotheken wordt aan de hand van een jaarinkomen berekend hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Traditiegetrouw wordt daarvoor de nettowinst van de afgelopen drie jaar gebruikt.

Maar dat is aan het veranderen. Tegenwoordig kun je ook als je twee of zelfs één jaar ZZP’er bent in aanmerking komen voor een hypotheek. Zelfs hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie  behoren tot de mogelijkheden. Als je minimaal 1 jaar als ondernemer actief bent, kun je al een hypotheek met NHG afsluiten. Daarnaast is het mogelijk om looninkomsten uit het verleden mee te nemen in de berekening, dit kan natuurlijk mogelijk positief uitpakken in de maximale hypotheekberekening.

Daarnaast zijn er ook geldverstrekkers die afhankelijk van de periode van ondernemen een percentage meenemen van het bedrijfsresultaat, dat leg ik hieronder uit.

Maximale hypotheek voor startende ondernemers

Hoe hoog het maximaal te lenen bedrag voor startende ondernemers is, wordt voornamelijk bepaald door het aantal jaar dat je onderneemt en het bedrijfsresultaat dat je in die jaren had.

  • 0 tot 1 jaar ondernemer– Bij de meeste hypotheekverstrekkers heb je geen kans op een hypotheek. Er wordt hier zelden een uitzondering op gemaakt.
  • 1 tot 2 jaar ondernemer – Van de winst die jij in je eerste jaar gemaakt hebt, wordt gemiddeld 75% genomen om het maximale hypotheekbedrag te berekenen. 
  • 2 tot 3 jaar ondernemer– Bij twee jaar aan jaarcijfers nemen de meeste hypotheekverstrekkers de gemiddelde winst en nemen vervolgens ongeveer 90% om jouw maximale hypotheek te berekenen.
  • 3+ jaar ondernemer– Van de gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar wordt met 100% gerekend om jouw maximale hypotheek te berekenen

Welke documenten zijn er nodig voor de eerste afspraak?

  • Jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar indien aanwezig
  • Aangiftes over de afgelopen 3 jaar
  • Kvk uittreksel
  • De prognose voor het komende jaar

Wil je weten wat voor jou de spelregels zijn als startende ondernemer, maak dan nu een vrijblijvende afspraak en dan lichten we graag alles toe in een vrijblijvende afspraak.

Wij staan voor je klaar, dus vraag snel een gratis online kennismakingsgesprek aan! Start Hier, Start Goed…!

Wil je direct contact bel ons dan tijdens kantooruren op 085-0601228 of mail ons op info@startgoedhypotheekadvies.nl.

Wij doen met meer dan 30 geldverstrekkers zaken, hieronder een kleine selectie: