Nationale Hypotheek Garantie

Wanneer kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie?

Wil jij je financiële risico’s beperken en een hypotheek met NHG afsluiten? Dat kan bij aankoop van een huis, maar ook bij een verbouwing. Er wordt echter wel een grens aan gesteld: de NHG-grens. In 2024 is de NHG-grens € 435.000,-. Dit betekent dat de hoogte van je hypotheek maximaal € 435.000,- mag zijn om in aanmerking te komen voor een NHG. Dit geldt ook bij een waarde vermeerderende verbouwing. Je (bestaande) hypotheek plus de lening van de verbouwing mogen niet boven deze grens uitkomen. Om het huis energiezuiniger te maken kun je in 2024 tot € 461.100,- met NHG lenen, zo lang het extra bedrag geheel in energiebesparende maatregelen gestoken wordt

Voordelen

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie biedt vele voordelen. Een huis kopen is altijd spannend. Verdiep je in je financiële situatie en kies de voor jou best passende hypotheek. NHG biedt je zekerheid in geval van geldnood. Er kan van alles gebeuren waardoor het lastig wordt om je maandelijkse hypotheeklasten op te hoesten. Bijvoorbeeld omdat je je baan onverwachts verliest, arbeidsongeschikt raakt of je relatie stuk loopt. Wanneer je dan je woning moet verkopen, zorgt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) onder bepaalde voorwaarden voor terugbetaling van je hypotheek aan de hypotheekverstrekker. Daarnaast levert een hypotheek met NHG ook financieel voordeel op. Je krijgt namelijk korting op je hypotheekrente en dit kan veel schelen in je maandelijkse lasten.

Nadelen

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan een hypotheek met NHG, je bent borgtochprovisie verschuld 2024 0.6%, dit is overigens wel fiscaal aftrekbaar. Daarnaast is er natuurlijk een beperking in de maximale koopsom. Daar zit wel een kanttekening aan:
Het kan zijn dat de koopsom net boven de NHG-grens ligt, maar de marktwaarde niet. Of andersom. Het laagste bedrag is dan leidend. Ligt het bedrag van de koopsom óf de getaxeerde waarde onder € 435.000 (2024)? Dan is NHG dus mogelijk. Dit geldt overigens alleen bij aankoop, niet bij verhoging of oversluiting.

Een hypotheek met NHG afsluiten? Neem contact op met ons op.

Benieuwd of je recht hebt op een hypotheek met NHG? En wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Neem dan snel contact op met ons team.

Wij staan voor je klaar, dus vraag snel een gratis online kennismakingsgesprek aan! Start Hier, Start Goed…!

Wil je direct contact bel ons dan tijdens kantooruren op 085-0601228 of mail ons op info@startgoedhypotheekadvies.nl.

Wij doen met meer dan 30 geldverstrekkers zaken, hieronder een kleine selectie: