Startershypotheek

Wat is een startershypotheek?

Als starter heb je het niet makkelijk op de huidige woningmarkt. Het aanbod is beperkt en de huizenprijzen liggen hoog. De financiering van jouw eerste huis kan een uitdaging zijn. Maar niets is onmogelijk en er zijn genoeg redenen voor optimisme. Met de juiste aanpak en een beetje hulp is er waarschijnlijk meer mogelijk dan je denkt.

Als starter heb je de keus uit annuiteiten en een lineaire hypotheek, dit omdat er na 1 januari 2013 de wet in treding is getreden dat indien je hypotheekrente aftrek wenst je de hypotheek dient af te lossen.

Heb je je droomhuis gevonden, maar blijkt dat je inkomen te laag is voor de hypotheek? Dan zijn er ook nog andere mogelijkheden, zoals de Starterslening of financiële hulp van ouders bijvoorbeeld. Dit kan middels een leen- schenkingsconstructie zijn of zelfs het tijdelijke meetekenen op de hypotheek om zo de maximale leencapaciteit te vergroten. Voor meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met ons ons.

Wat is een starterslening?

Is je inkomen te laag om je droomhuis te kopen dan is de Starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) wellicht iets voor jou. De Starterslening is bedoeld om het gat te dichten tussen het bedrag dat je maximaal en de totale prijs van het huis dat je op het oog hebt. Het is dus een aanvullende lening, die je afsluit naast je hypotheek. Met deze lening komt jouw eigen huis mogelijk toch een stuk dichterbij!

Voorwaarden voor een starterslening

Of je naast je hypotheek een Starterslening kunt krijgen, hangt af van de hoogte van je inkomen en wat het huis kost dat je wil kopen. Daarnaast zijn er nog een paar voorwaarden, zoals:

  • Je moet in aanmerking komen voor een lening met Nationale hypotheek garantie.
  • De looptijd van de lening is 30 jaar
  • De lening is de eerste 3 jaar rente- en aflossingsvrij
  • Na 3 jaar vindt er een hertoetsing op betaalbaarheid plaats

Familiehypotheek

Als je niet genoeg spaargeld hebt om de hypotheek af te sluiten, kan het zijn dat je ouders of andere familieleden je het geld willen lenen. Je kunt dan een familiehypotheek afsluiten. Hier zitten voor beide partijen voordelen aan: 

  • jij kunt waarschijnlijk net iets meer lenen dan bij een officiële hypotheekaanbieder
  • degene die jou het geld leent krijgt een hogere rente dan op een spaarrekening. 

Leg wel altijd alle afspraken vast bij de notaris, om problemen te voorkomen. 

Schenkingen

Als je een schenking van iemand krijgt, mag je dit bedrag in 2023 tot € 28.947 belastingvrij gebruiken voor de aankoop of verbouwing van je eigen woning. Ook mag je het bedrag gebruiken om een bestaande hypotheek af te lossen.

Vroeger mocht de schenking alleen komen van een ouder of ander familielid. Tegenwoordig maakt dit niet meer uit en mag de schenking van iedereen komen. Wel moet je op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en aangifte van de schenking doen.

Goed om te weten: vergeet niet dit altijd schriftelijk vast te leggen.

Meetekenen op de hypotheek

Bij sommige hypotheekaanieders mag je als ouder garant staan voor je kind. Dit mag echt alleen bij een ouder-kind relatie zijn. Als je ouders garant staan zijn ze hoofdelijk aansprakelijk en moeten ze net als jij de hypotheekakte ondertekenen bij de notaris. Dit betekent ook dat je ouders aansprakelijk zijn als er een betalingsachterstand ontstaat. De hypotheekaanbieder kan dan bij hen het geld vorderen. 

Er zijn een paar voorwaarden:

✓ Je ouders moeten voldoende geld hebben.

✓ Je moet in de toekomst zelf in staat zijn je eigen maandlasten te betalen.

✓ Als je ouders garant staan, kun je geen hypotheek met Nationel hypotheek garantie NHG) afsluiten.

Wij staan voor je klaar, dus vraag snel een gratis online kennismakingsgesprek aan! Start Hier, Start Goed…!

Wil je direct contact bel ons dan tijdens kantooruren op 085-0601228 of mail ons op info@startgoedhypotheekadvies.nl.

Wij doen met meer dan 30 geldverstrekkers zaken, hieronder een kleine selectie: