Beleggingshypotheek

Wat is een beleggingshypotheek?

Je lost bij een beleggingshypotheek niet direct af op de hypotheek maar belegt om aan het einde van de looptijd met het opgebouwde kapitaal de hypotheek af te lossen. Beleggen kan via een levensverzekering of via een beleggingsrekening.

Beleggen via een levensverzekering

De maandelijkse premie die je betaalt, wordt belegd in een levensverzekering. De hoogte van de uitkering van de levensverzekering aan het einde van de looptijd is afhankelijk van de beleggingsresultaten. Daarnaast is het mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering in de verzekering af te sluiten.

Voordelen:

  • Je lost niet direct af op de hypotheek, waardoor de hoogte van de aftrekbare rente gedurende de looptijd gelijk blijft (geldt alleen voor hypotheken afgesloten vóór 1 januari 2013).
  • Heb je een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) als levensverzekering, dan bouw je onder voorwaarden belastingvrij vermogen op in box 1.
  • Door te beleggen zou je een hoger rendement kunnen behalen dan door te sparen.

Nadelen:

  • Het beleggingsrendement is onzeker.
  • Het is onzeker of jouw belegging aan het einde van de looptijd genoeg heeft opgeleverd om de hypotheek mee af te lossen.
  • Heb je een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), dan ben je gebonden aan fiscale regels. Hierdoor ben je minder flexibel.

Rechtstreeks beleggen via een beleggingsrekening

Je stort geld op een beleggingsrekening. Dit kan eenmalig bij aanvang, of periodiek gedurende de looptijd. Hier zitten minder kosten aan dan bij een beleggingsverzekering.

Je stortingen worden gebruikt voor de aankoop van bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Tegen overlijden kan apart een losse overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

Een beleggingsrekening is op een aantal punten anders dan een verzekering, dat zit hem in de kostenstructuur. Het fiscale regime, bij een beleggingsrekening zit altijd in box 3. Dat betekent  dat je niet belastingvrij belegt, maar betaalt elk jaar belasting in box 3 over je belegde geld. Je hebt wel een vrijstelling in box 3.

Verder loop je dezelfde risico's, het rendement kan goed uitpakken maar ook minder goed.

Wij doen met meer dan 30 geldverstrekkers zaken, hieronder een kleine selectie: